Діабет Гіпертонія Туберкульоз Варикоз Пародонтоз Зоб Щитовидна залоза Хвороби печінки лікування профілактика Сироп Горіха Властивості Рекомендації Застосування купити магазин засобів народної медицини. Злоякісні Доброякісні пухлини Лейкоз лікування профілактика в домашніх умовах екстрактами здоров'я.
За плодами дерева Juglans regia назва волоський, або грецький горіх у нас закріпилося після того, як ченці, які подорожують по Балканському півострову, познайомили з ним співвітчизників. Вважається, що саме стародавні греки почали культивувати цю рослину, намагаючись вивести такі ж великі плоди, якими хвалилися торгували з греками перси.
Античне найменування - Жолудь богів - прямо вказує на сакральність горіхового дерева. В одному з грецьких міфів бог Діоніс перетворив на горіхове рослина свою кохану після її смерті.
Про волоському горісі найчастіше говорять або як про засіб, здатному активізувати вищі психічні функції, або як про природному аналогу Віагри. Але у цього продукту є і безліч корисних фармакологічних і лікувальних властивостей.
Корисні властивості волоського горіха, обумовлені його хімічним складом, сьогодні вивчаються в контексті боротьби з онкологічними захворюваннями, хворобою Альцгеймера, оксидативним стресом, вивчається можливість поліпшення з його допомогою роботи судин і серця, нормалізації репродуктивної функції.
Досліджують волоський горіх і на предмет його використання в різних дієтологічних програмах, для профілактики діабету 2-го типу.
Дослідники з різних країн світу вважають, що деякі складові ядра волоського горіха здатні за певних умов проявляти протипухлинну активність і стати ключовими компонентами у створенні нових протиракових ліків. Про це, наприклад, говорять дослідження групи китайських вчених.
В офіційній медицині волоський горіх застосовувався з часів Авіценни, який товченими ядрами з медом лікував туберкульоз, вичавленим соком листя - гноетечение з вуха, а маслом - очні свищі, гангрену і бешиха.
Гіппократ застосовував відвар зеленої шкаралупи для зупинки кровотеч, а також для видалення паразитуючих в людському організмі круглих черв'яків – аскарид, згодом перейшовши на горіхове масло, змішане з вином.
Вже в наші дні (до відкриття більш ефективних засобів) для лікування туберкульозу застосовувався препарат на основі плодів горіхів, а для лікування вовчака - ліки на основі горіхових листя.
Практика використання різних частин дерева волоського горіха в народній медицині поширена від Далекого Сходу до Британських островів.
В'яжучі властивості горіхових листя дозволяють застосовувати їх при проносах. Також, вони входять до складу зборів, що призначаються при захворюваннях печінки і жовчного міхура. Настоєм перегородок лікується варикозне розширення вен на ногах і болі в суглобах.
При подагрі, ревматизмі і шкірних захворюваннях (екземах, гнійниках, висипу) настої для обтирання і мазі на основі волоського горіха застосовуються зовнішньо.
Горіховими складами знімають запалення ротової порожнини, борються з цингою і захворюваннями очей. Зелені (незрілі) плоди горіха застосовуються, як полівітамінний засіб при авітамінозі, а також використовуються в якості потогінного.
Волоський горіх-продукт висококалорійний. У 100 грамах міститься близько 650 кКал. І, тим не менш, з його допомогою можна контролювати вагу і тримати себе у формі.
По-перше, згідно з даними спільної групи дослідників Міністерства сільського господарства США і Белтсвілльського Центру дослідження харчування, людина засвоює на 21% менше калорій і відповідно вагу набирають повільніше, ніж можна було б очікувати від такого калорійного продукту.
По-друге, при поїданні горіхів зменшується відчуття голоду, а при більш швидкому насиченні людина менше переїдає. У спільному експерименті Iзраїльської, Бостонської та Массачусетської дослідницьких груп 10 людей з ожирінням щодня протягом 8 днів пили порцію смузі, що містить 48 грамів мелених волоських горіхів.
В результаті у них було зафіксовано зменшення почуття голоду в порівнянні з тими, хто пив плацебо з такою ж кількістю нутрієнтів і калорій.
Волоський горіх входить в число найбільш сильних алергенів, що саме по собі робить його небезпечним для людей з вираженою алергічною реакцією на цей продукт.
Ще одна, але вже менша, загроза може виникати при непереносимості білка горіхового ядра. В цьому випадку відсутність в організмі ферментів, здатних перетравлювати білок, призводить до різного ступеня дискомфорту в шлунково-кишковому тракті з крайніми проявами у вигляді діареї і блювоти.
Високий вміст вітаміну С особливо помітно в порівнянні з іншими вітаміновмісними продуктами рослинного походження, що вважаються в народі лідерами за цим показником: в незрілому (зеленому) волоському горісі вітаміну С приблизно в 40-50 разів більше, ніж в лимоні, і в 8-10 разів більше, ніж в чорній смородині.
Вітаміни:
Вітамін B4;
Вітамін B3;
Вітамін С;
Вітамін Е;
Вітамін B5.
Мінерали:
Калій;
Фосфор;
Магній;
Кальцій;
Марганець.
За вмістом цинку волоський горіх входить в топ-10 продуктів рослинного походження, що відрізняються високим вмістом цього мінералу. Серед горіхів він поступається за цим показником тільки кедровому.
Сироп Волоського Горіха містить в своєму складі:
органічні кислоти;
провітамін A;
кумарин;
юглон;
стероїди;
хінон;
ефірні масла;
жирні олії;
фруктоза.
Сироп Волоського Горіха володіє наступними властивостями:
протизапальний;
антиоксидантна;
ранозагоювальна;
протипаразитарна;
протигрибкова;
бактерицидний;
протипухлинна;
болезаспокійливий;
протинабрякова.
Продукт сприяє відновленню еластичності судин, очищає кров, стимулює регенерацію тканин і процес кровотворення, підвищує імунологічну реактивність організму.
Сироп горіха позитивно впливає на функції шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, опорно-рухового апарату. Підсилює позитивну динаміку при шкірних, простудних і багатьох інших захворюваннях.
Використовується для поліпшення обміну речовин, профілактики і лікування ракових заболебаний, алергічних захворювань.
Доза прийому: 1 ч. ложка 3 рази в день.
Термін придатності: 2 роки.
Об'єм: 200 мл.