Кваси Лікування Профілактика Хвороб в домашніх умовах Квас Болотова Ферменти Ензими купити магазин засобів народної медицини. Противопоказання Консультації Рекомендації застосування. Низькі ціни. Швидка доставка.
На думку медиків, цілющість квасу - це сума чудового впливу на організм і дріжджів, і амінокислот (в квасі 8 незамінних амінокислот!), і мінералів, вітамінів, органічних кислот, особливо молочної, і вуглеводів, і різних цінних ферментів, які входять до складу квасу.
Дріжджі - чудовий компонент квасу. Вітаміни групи В постачають нашому організму саме дріжджі. І завдяки цим вітамінам квас бореться з нашої втомою, дратівливістю, депресією, робить наші волосся здоровим і блискучим, а нігті - міцними і красивими. Дріжджі містять вітамін РР, тому квас дарує нам хороший апетит і молоду здорову шкіру.
Є в дріжджах і органічні кислоти. Це вони допомагають квасу тримати наш шлунково-кишковий тракт у нормальному стані, очищаючи його і знищуючи хвороботворні гнильні бактерії. Це вони сприяють утриманню вологи у нашому організмі - ось чому квас чудово втамовує спрагу. Крім того, кислоти сприяють розкладанню і виведенню з організму мертвих і хворих клітин.
Дріжджами здавна лікували різні недуги: інфекційні і запальні, а також діабет, дерматити, коліти, очні хвороби, нервові розлади. Дріжджі використовувалися при затримці росту у дітей, а також при недостатності молока у годуючих матерів.
В наш час вже і наукова медицина, а не лише цілителі минулого вважає дріжджі прекрасним ліками при:
дифузному токсичному зобі;
ентероколітах;
нервових захворюваннях;
при порушенні функції печінки і підшлункової залози;
при атрофії зорового нерва;
пігментному ретиніті;
фурункульозі;
остеомієліті;
облітеруючому ендартеріїті;
гнійних процесах в легенях;
багатьох інших випадках.
Досі до кінця не зрозуміло, чому дріжджі так дивно діють на людський організм, але основна гіпотеза така: білки дріжджів, настільки багаті амінокислотами, набагато краще, ніж білки м'яса, перетравлюються нашим організмом - на 80-90%.
Але у дріжджах є речовини - пуринові основи, які гальмують виведення сечової кислоти з організму, що може привести до запальних процесів у суглобах.
Відомий вчений Борис Болотов, знаменитий своїми дослідженнями лікувального впливу на організм різних квасів, рекомендує обов'язково додавати в домашні кваси трави, або сметану, або молочну сироватку, збільшуючи тим самим кількість молочнокислих бактерій. А ці бактерії грунтовно почистять наш організм.
Наступний такий же дивовижний компонент традиційного російського напою - солод, базою для якої слугують пророщені зерна пшениці, ячменю, жита, вівса, гречки та ін. Солод містить вітамін Е, тому квас здатний нас омолоджувати і зміцнювати серце і судини.
Квас поставляє людському організму безліч корисних бактерій і працює так само, як всі кисломолочні продукти: нормалізує обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту, перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій, пригнічує патогенну мікрофлору шлунка і кишечника - завдяки молочнокислим бактеріям. Крім того, квас зміцнює серце і судини, підвищує імунітет.
Квас володіє бактерицидними властивостями, впевнені медики. Вчений Ст. Сотників ще сто років тому довів, що в квасі гинуть навіть тифозні бактерії. Корисні властивості квасу формуються в процесі настоювання і бродіння.
Щоб зрозуміти, чому ж так корисний квас, потрібно розглянути, з чого він складається на хімічному рівні. Хімічний склад квасу відрізняється складністю. У квасі знаходяться:
амінокислоти, у тому числі 8 незамінних;
вихідні речовини цільного зерна, які переходять в квас, а саме: білки, полісахариди, вітаміни, мінерали, вітаміни групи В, вітамін РР, Е, Н і інші;
продукти реакції цукрів з амінокислотами і білками, що проходить при високій температурі запікання солодового тесту (називаються вони меланоидинами (грецькою «меланос» означає «чорний») і фарбують настій в темний колір, надаючи йому характерний аромат хлібної скоринки);
ферменти та інші продукти життєдіяльності мікроорганізмів: 0,2-0,6% молочної кислоти, 0,3 - 1,5% алкоголю, 0,1-0,4% мінеральних речовин, 0,03-0,4% вуглекислоти.
Будь-які зерна мають у своєму складі фитиновую кислоту, яка пов'язує фосфор. У кишечнику ця кислота, поєднуючись з кальцієм, магнієм, міддю, залізом або цинком, перешкоджають їх засвоєнню. А в квасі вона руйнується завдяки роботі ензимів (рослинних ферментів), лактобактерій та інших мікроорганізмів!
Є в цільних зернах речовини (інгібітори), що перешкоджають утворенню ферментів. В процесі виготовлення квасу (при заливанні зерен водою) інгібітори руйнуються, в квасі виробляються нові ферменти, що, в свою чергу, призводить до додаткового утворення вітамінів, особливо групи В.
З макроелементів у квасі найбільше міститься кальцію, калію, фосфору, сірки. А всього до його складу входять 7 макроелементів і 17 мікроелементів: залізо, цинк, йод, мідь, марганець, молібден, бор, кремній та інші.
Одне з чудових відкриттів Бориса Болотова є Правила, які дозволяють людині підтримувати свій організм на одному оптимальному рівні, незалежно від умов і навіть - в екстремальних ситуаціях. В одному з цих правил йдеться про вживання ферментних витяжок з різних рослин, які називають Кваси Болотова. Найвідомішою такою витяжкою на сьогоднішній день є Квас Болотова на Чистотілі, яка широко застосовується для лікування і лікарями, цілителями.
Що ж таке фермент і яка його роль у людському організмі?
Всім відома роль ферментів для людського організму. Фермент - це продукт життєдіяльності організмів, що є або протеїновим комплексом, або білком (в чистому вигляді). Описано понад 2000 різних ферментів і, щоб упорядкувати ето кількість, їх об'єднали в 6 груп:
трансферази;
оксидоредуктази;
гідролази;
ліази;
легази;
ізомери.
Усі групи ферментів мають одиннаковую важливість для людського організму, так як, без їх участі неможливий жоден процес життєдіяльності.
Академік Болотов розділив всі ферменти на два класи: ферменти тваринного і рослинного походження. Ферменти тваринного походження необхідні для переробки рослинних білків, а ферменти рослинного - для тварин білків.
Ферменти рослинного походження потрапляють в людський організм разом з продуктами харчування. Ферменти рослинного походження, спільно з ферментами, що виробляються самою людиною (протеаза, амілаза, ліпаза), є запорукою здоров'я і довголіття, це ферменти, так звані ензими.
Травлення та засвоєння їжі в організмі відбувається тільки за участю ензимів. Тому, при наповненні свого організму ферментами рослинного походження, ми тим самим допомагаємо процесу травлення, збільшуємо життєву енергію, зміцнюємо імунітет і омолоджуємо організм.
Якщо в організмі міститься не досить ензимів, він працює з величезним перевантаженням і не встигає виконати всі свої функції. Це сприяє нагромадженню отрут і шлаків, що може призвести до появи різні захворювання і прискорення розвитку старіння організму.
Наскільки значимі ензими для людського організму?
Ензими набагато покращують і активізують процес травлення, беруть участь в очищенні організму від шлаків і активізують процес самоочищення. Завдяки ензимам відбувається поліпшення обміну речовин, зміцнюється імунна система організму, що дозволяє огранизму самостійно протистоять інфекцій.
Також, ензими сприяють регенерації клітин і активізації процесу їх оновлення, наповнюють організм енергією, яка необхідна для процесу життєдіяльності.
Оскільки в квасі завжди знаходиться у невеликих кількостях алкоголь, дітям до трьох років пити його не можна, а дітям старшого віку рекомендується пити не більше 2 склянок на день.