Онкологія Гастрит Коліти Виразка шлунку Печія Запор Інсульт Гіпертонія Інфаркт міокарда Атеросклероз Щитовидна залоза профілактика лікування Льняна Олiя Властивості Рекомендації Застосування купити магазин засобів народної медицини. Фитозамiна Риб'ячого Жиру Вітаміни Омега-3 Омега-6 Омега-9.
Льон - це рослина однорічна, трав'яниста, а у висоту може бути аж до 1 метра. На тонкому стеблі з вузькими листочками з липня по серпень красуються ніжно-ніжно блакитні квіточки, які потім дають плід - кулясту коробочку. Вирощувати льон, як культурну рослину почали ще 5 тисяч років тому в Єгипті і Середньої Азії.
Використовується льон не тільки для виготовлення натуральної легкої тканини, але і для лікування в народній та офіційній медицині.
Дуже корисне насіння льону. Він дуже ефективний при атеросклерозі та інших серцево-судинних захворюваннях, особливо пов'язаних з відкладенням холестерину. А для травної системи це просто скарб якийсь! Потрібно надати красу волоссю, нігтям, лікувати захворювання шкіри? - і тут теж льон прийде на допомогу. Його дивовижний склад профілактує і ракові захворювання.
Насіння льону містить велику кількість вітаміну F - 46%. Це антихолестерин жиророзчинний вітамін, що складається з сукупності кількох ненасичених жирних кислот Омега-3, Омега-6 і Омега-9. Вітамін F (до речі, дуже умовна назва) виводить низкоплотный (поганий) холестерин з судин, укріплює їх стінки, покращує кровообіг, нормалізує артеріальний тиск і пульс.
Тому льон показує свої корисні властивості при атеросклерозі, хворобах серцево-судинної системи, допомагає знизити, нормалізувати вагу і обмін речовин, надзвичайно корисний при гіпертонії, цукровому діабеті, бронхіальній астмі.
Льон, також, профілактує імунодефіцитні та онкологічні захворювання, а з внаслідок нормалізації харчування тканин попереджає остеохондроз та ревматичні захворювання.
Вітамін F, що також обумовлює застосування насіння льону для лікування шкірних захворювань - екземи, дерматити, алергії, т. к. має в тому числі протизапальною дією.
Насіння льону містять вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, РР, холін, мікроелементи калій, кальцій, магній, натрій, залізо, фосфор, марганець, мідь, селен, цинк, а також білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, велика кількість слизу, ферменти, глікозид лінамарин.
У медичній практиці і в народній медицині застосовується масло насіння льону всередину і зовнішньо. У тому і іншому випадку використовується обволікаючу і протизапальну дію: при прийомі всередину олію льону обволікає уражену ділянку, знімає подразнення, біль при запальних процесах на слизових шлунково-кишкового тракту при виразці шлунка і 12-палої кишки, коліті і хворобі Крона.
Масло і глікозид лінамарин обумовлюють легке проносне дію насіння льону. Корисні властивості олії льону використовуються також при отруєннях (особливо дратівливими речовинами), при запаленні нирок і сечового міхура, при жовчнокам'яній хворобі, при сухому кашлі.
В товченому вигляді насіння льону використовують у вигляді льняної каші, як легке проносне і знижує вагу, очищає кишечник. У цьому випадку проявляється дія глікозиду лінамаріна, що володіє регулює дію на моторику та секреторну функцію кишечника.
Можна приймати як легке проносне і очищаючий самі свіжі цільні насіння або пасту з товченого насіння льону.
У складі складних зборів, насіння льону застосовують при жовчнокам'яній хворобі, сечокам'яної хвороби, панкреатиті, зайвій вазі й ожирінні, при атеросклерозі, ранніх стадіях онкології як антиоксидант, при променевій терапії, при глистових інвазіях.
Зовнішньо насіння льону використовують у вигляді компресів при запаленнях на шкірі, фурункулах, опіках.
Сухі розігріті насіння в мішечках прикладають для глибокого прогрівання при застуді, радикуліті, міозиті.
В якості народного цілительства широко відомо льняне масло. Воно містить ненасичені жирні кислоти: Омега-3 - 60%, Омега-6 - 20%, Омега-9 - 10%.
Причому за вмістом Омега-3 і Омега-6 поліненасичених жирних кислот льняне масло навіть перевершує риб'ячий жир! Це дуже важливо, тому що пацієнти з ризиком ускладнень серцево-судинних захворювань шукають засоби профілактики.
І льняне масло в цьому сенсі просто унікально. Немає у нас можливості дотримуватися середземноморську дієту і червону рибку якісну їсти часто, як це роблять довгожителі, наприклад, в Японії, де показник смертності від серцевих нападів і інсультів найнижчий.
Експериментально підтверджено, що харчове льняне масло володіє антиканцерогенними властивостями за рахунок великої кількості лігнанов (одна з груп поліфенолів) і альфа-ліноленової кислоти. Однак їх достатня концентрація досягається тільки, завдяки особливій технології вирощування льону відповідних сортів, при переробці та витягу з нього олії холодним пресуванням.
У насінні льону міститься В 100 разів більше лігнанов, ніж в інших рослинних продуктах. Вони благотворно впливають на здоров'я людини, полегшують стан жінок під час припливів крові в період менопаузи, знижують ризик пухлинних захворювань.
Досліди на тваринах показали, що включення в раціон харчування льняного насіння і льняної олії дає хороший протираковий ефект.
Вже після 1-2 місяців такого годування спостерігалося зниження кількості пухлин і зменшення їх розмірів більш ніж в два рази. В результаті експериментів з'ясувалося, що кислота Омега-6, що міститься в тваринних жирах, стимулює ріст пухлин молочної залози, в той час як включення до продуктів харчування з високим вмістом альфа-ліноленової кислоти (рослинного походження), навпаки, перешкоджало зростанню.
Всі ці дані підтверджують необхідність дотримання протиракової рослинної дієти і небажаність вживання сала, вершкового масла, м'яса.
В організмі людини рослинні лігнани перетворюються здорової кишкової мікрофлорою в энтеролактон і энтероднол – дві сполуки, які мають велике значення в захисті від онкологічних захворювань. Для жінок, схильних до захворювань на рак грудей, а також у період менопаузи льняне харчове масло є найкращим профілактичним і лікувальним засобом.
Профілактика онкологічних захворювань полягає в постійному прийомі лляної олії. Раніше продавався в аптеках препарат "Лінетол" з олії льону, він використовувався як засіб для лікування атеросклерозу і опіків. На жаль, виробництво його припинили, а замінників поки немає.
Онкологічним хворим потрібні підвищені дози Омега-3, тобто 2-3, а іноді і 5-6 ч. л. льняної олії. У насінні льону міститься не більше 10-15 % олії, значить, слід приймати 1-2 склянки перемелених насіння в день. Їх можна перемолоти на кавомолці в борошно і додавати у каші.
Лікувальний курс триває близько року.
Хворі, які застосовують льняне масло з метою лікування і профілактики онкозахворювань, також будуть захищені від головного серцево-судинного захворювання людства – атеросклерозу. Льняне масло володіє дивовижною здатністю знижувати рівень холестерину в крові.
Харчова льняна олія містить до 60 % альфа-ліноленової кислоти (Омега-3). В таких концентраціях Омега-3 міститься тільки в рибі і риб'ячому жирі, тільки вони можуть в якійсь мірі замінити льняне масло.
При зберіганні масла льняного насіння треба враховувати, що воно швидко псується на світлі, теплі, при доступі кисню. Зіпсоване масло – джерело токсичних молекул, відомих, як ліпідні пероксиди. Їх наявність визначається смаком: масло починає гірчити. Високоякісне лляне масло володіє прекрасним горіховим смаком, його можна використовувати для приготування салатів, додавати у каші.
Хворобами серця та онкозахворюваннями страждають насамперед ті, у кого в жирових тканинах знижена концентрація кислоти Омега-3. Ті ж, у кого концентрація висока, не тільки менш схильні до захворювань, але і можуть уникнути передчасного старіння і артритних захворювань.
Цілющі здібності кислоти Омега-3 пов'язують з її фибринолизной здатністю, тобто здатністю розчиняти фібринові сполучнотканинні волокна, які утворюються при спайках, рубцях, старечих переродження тканин і т.п.
Особливо часто фібринові розростання і переродження відбуваються в осередках і умовах запалення, отже, Омега-3 володіє протизапальними властивостями.
Найбільш активним видом Омега-3 є кислота, яка була виявлена у риб, що мешкають в холодних водах. Якщо у вас є така можливість, щодня приймайте 1-3 ч. ложки риб'ячого жиру, а у разі запущеної хвороби до 6 ложок (або льняне масло, як замінник).
У складi Льняної Олії містяться такі ненасичені жирні кислоти :
ліноленова кислота (Омега-3) - 15-30%;
линолиевая кислота (Омега-6) - 13-29%;
олеїнова кислота (Омега-9) - 10%;
ненасичені кислоти - 9-11%;
фолієва кислота;
фітоестрогени (лігнани);
вітаміни E.
Регулярне застосування Льняної Олії в раціоні харчування надає на людський організм наступну дію:
знижує рівень холестерина і в'язкості крові;
запобігає розвитку інфаркту міокарда, атеросклерозу, гіпертонії, ішемічної хвороби серця;
знижує ризик інсульту і утворення тромбів;
сприяє лікуванню колітів, гастритів;
усуває запори;
усуває печію;
чинить протипаразитарну дію;
попереджає онкологічні захворювання (дієта Джоани Бадвиг);
нормалізує гормональний фон, пом'якшуючи передменструальний синдром;
покращує самопочуття жінок в клімактичний період.
Також, Льняна Олія широко застосовується в комплексному лікуванні і профілактиці захворювань легенів і бронхів, нервової системи, нирок і сечового міхура, щитовидної залози, при порушенні потенції у чоловіків.
Термін придатності: 12 міс.
Об'єм: 500 мл.
Засоби народної медицини
Лікування фітопрепаратами
Екстракти здоров'я
Настоянки Лікувальні купити
Лікувальні Соки купити
Лiкувальнi Кваси купити
Лiкувальнi Сиропи купити
Лікування хвороб
Книга здоров'я