Хвороба Кишечник Отруєння Холера Iнфекція Cимптоми Профілактика Лікування натуральні препарати Властивості Рекомендації Застосування купити магазин народної медицини. Дієта профілактики лікування Холери в домашніх умовах екстрактами здоров'я.
Це гостре кишкове захворювання, яке супроводжується ураженням тонкої кишки, порушенням електролітичного балансу, зневодненням організму і, внаслідок цього, інтоксикацією організму. Ця небезпечна карантинна інфекція при несвоєчасному лікуванні може закінчитися летальним результатом.
Зазвичай холера поширюється у формі епідемії. Цю небезпечну інфекцію можна розглядати як біологічну зброю. Щороку в світі реєструють до 4 мільйонів випадків зараження цією хворобою. Найвразливішою в цьому плані вважається прошарок населення, яка живе в умовах антисанітарії.
Тому основні ендемічні вогнища локалізовані в Латинській Америці, на південному сході Азії і в Південній Африці. Пік захворюваності припадає на літньо-осінній період.
Спочатку, осередком інфекції була Індія, але в 19 столітті з розвитком торгівлі холера поширилася по всьому світу. І з тих пір людство час від часу стрясали спалахи холери. На початку 19-го століття під час першої пандемії кількість жертв холери налічувалося мільйонами.
Друга пандемія тривала близько 20 років і охопила Японію, США та Європу.
Третя пандемія вважається найбільш смертоносною. Англійські вчені стали досліджувати причини поширення холери і розробляти способи її лікування. Незважаючи на це, до середини 20-го століття ця небезпечна інфекція забирала мільйони життів. Зараз ця хвороба мало поширена, проте час від часу в країнах, що розвиваються реєструються спалахи холери.
Причиною розвитку холери є холерний вібріон, який присутній у флорі більшості водойм. Але тут грає важливу роль кількість мікроорганізмів в одиниці об'єму води. Для зараження слід проковтнути не менше мільйона вібріонів.
Холерні вібріони нестійкі до соляної кислоти, тому якщо невелика кількість мікроорганізмів потрапить в шлунок, то вони загинуть. При зниженій кислотності кількість мікроорганізмів, достатніх для інфікування Холерою скорочується в кілька разів.
Воротами для інфекції служить шлунково-кишкового тракту, холерні вібріони можуть потрапити туди наступними шляхами:
контактно-побутовим;
через брудні руки;
при вживанні немитих фруктів і овочів;
при ковтанні води в процесі купання у водоймах із забрудненою водою;
при контакті із зараженою людиною; при вживанні в'яленої риби, яка не пройшла належну термічну обробку.
Ця небезпечна інфекція вражає як дорослих, так і дітей, як правило, в теплу пору року. Між попаданням холерних вібріонів і до появи перших симптомів може пройти від 10-ти годин до 5-ти днів, але зазвичай, інкубаційний період триває 2-3 дні.
Залежно від клінічних симптомів, Холера може бути класифікована на наступні форми:
стерту форму - для неї характерно одноразове випорожнення при нормальному самопочутті. Потім симптоми стають більш вираженими-з'являються позиви на дефекацію, пацієнти скаржаться на рідкий водянистий стілець і неприємні відчуття в області живота;
легку форму - характерний рідкий стілець до 5 разів на день, хвороба триває не більше 2-х днів, при цьому самопочуття хворого цілком задовільний, незначно турбує швидка стомлюваність і спрага;
холеру середньої тяжкості, в деяких джерелах її ще називають зневодненням 2-го ступеня. При цій формі захворювання холера швидко прогресує, крім частої дефекації хворого турбує блювота, яка не супроводжується нудотою. З'являються очевидні ознаки зневоднення організму, такі як нестерпна спрага, знижується тургор шкірних покривів, слизові стають блідими, кількість сечі істотно зменшується. При цьому спостерігається рідка дефекація до 10 разів на день, можливі судоми рук і ніг, помірна тахікардія і хриплість голосу. Холера в цій формі триває близько 5-ти днів;
важку форму або 3-й ступінь зневоднення відрізняється різкими вираженими симптомами: багаторазовий рідкий стілець і блювота. Судоми в області живота і кінцівок, голос стає слабким, ледве чутним. Шкірні покриви стоп і долонь набувають зморщений вигляд, на обличчі загострюються риси обличчя: ввалюються очні яблука, спостерігається ціаноз вушних мочок і губ. Тахікардія досягає 120 ударів в хвилину. Пульс ниткоподібний, артеріальний тиск знижується;
дуже важку форму характеризує швидкий розвиток холери, яка починається відразу з не зупиняється блювоти і рідкого стільця. Буквально через кілька годин у пацієнта знижується температура тіла до 35 градусів. Спостерігається сильна слабкість, задишка і анурія, сонливість може перерости в кому. Шкірні покриви набувають попелястий відтінок, тіло безперервно зводить судомами, живіт втягнутий, погляд стає немиготливим.
У важких випадках Холери можливий розвиток специфічних ускладнень:
холерний тифоїд проявляється у вигляді дифтеричного коліту, при цьому на шкірних покривах можливі висипання, як при кору;
хлоргідропенічна уремія, яка зазвичай супроводжується нирковою недостатністю.
Неспецифічні ускладнення при холері виникають при приєднанні вторинної інфекції. Найчастіше холера ускладнюється осередкової пневмонією. При втраті великої кількості рідини можливе виникнення гіповолемічного шоку.
При несвоєчасній терапії у холери високий відсоток летального результату.
Щоб відрізнити Холеру від харчових токсикоінфекцій, треба пам'ятати, що вона починається з проносу, до якого приєднується блювота, не супроводжується підвищенням температури тіла і болем в животі.
А сальмонельоз, наприклад, розвивається з появою блювоти, до якої пізніше приєднується пронос, характеризується підвищенням температури, нерідко болем в животі розлитого характеру.
Перенесена Холера не залишає імунітету, тому можливе повторне зараження. До основних профілактичних заходів відносять:
пити тільки очищену або кип'ячену воду;
не купатися в брудних або незнайомих водоймах;
ретельно мити руки після відвідування туалету і перед приготуванням їжі;
вакцинація людей в осередках спалахів холери;
у місцях спалаху хвороби поширювати інформацію серед населення про розташування пунктів надання негайної медичної допомоги;
проведення заходів, спрямованих на поширення матеріалів про профілактику холери;
при виявленні вогнищ холери швидко негайно приймати багатосекторальні заходи у відповідь.
При своєчасному зверненні до лікаря холера швидко виліковна. У першу добу для компенсації великої втрати води хворим призначають до 6 літрів оральних регідратаційних солей. Для важких хворих, щоб уникнути дегідратаційного шоку призначають вливання внутрішньовенно в розрахунку 1 л на 10 кг ваги пацієнта.
Як боротьби з діареєю іноді використовують протимікробні засоби. Також, в терапії успішно використовують ентеросорбенти.
Хворий на Холеру з діареєю і блювотою втрачає багато води, мікроелементів, вітамінів і білка, тому харчування має бути спрямоване на:
стимуляцію захисних сил організму;
зниження навантаження на шлунково-кишкового тракту;
зняття симптомів інтоксикації;
компенсацію порушень обміну речовин.
У перші 1-2 дні хвороби показано голодування і рясне пиття. Рекомендовані компоти з яблук і груш, морс з чорної смородини, відвар із сушених плодів шипшини, які відрізняються в'язким дією.
Після нормалізації стільця показана яблучна дієта, слід протягом дня з'їдати 1-1, 5 кг перетертих зелених яблук без шкірки в 5-6 прийомів. На наступний день в раціон можна додати продукти, які не дратують кишечник: розварену на воді манну, рисову або вівсяну каші, протертий сир, нежирні кисломолочні продукти, свіжовіджаті соки, ягідні желе.
Потім, у міру одужання пацієнта, раціон хворого розширюють за рахунок відвареної риби, тефтелей і котлет, приготованих на пару, протертих каш, нежирних і негострих сирів. Їжа повинна бути теплою, харчування дробовим і частим.
Кислотні напої перешкоджають зараженню холерою, а лужні напої - сприяють цьому. Без призначення лікарів лужні мінеральні води - не пити.
пити тепле молоко, настояне на насінні кропу;
300 г бруньок берези залити 0,5 л горілки, приймати по 30 г до припинення блювотних позивів;
пити протягом дня, як чай Трав'яний Збір Дезінфікуючий;
полегшити судоми при сильному зневодненні в першу добу можна розтираючи кінцівки хворого камфорним спиртом;
для відновлення сил пацієнту можна давати червоне сухе вино невеликими порціями;
березове вугілля розчинити у воді і дати хворому пити маленькими ковтками.
Необхідно виключити з раціону хворого стимулятори секреторної функції шлунка і шлунково-кишкового тракту в цілому, а також продукти з холестерином, тому відмовитися від:
овочів і фруктів, як джерел клітковини;
бобових, крім спаржевої квасолі;
кислих ягід і фруктів;
звести до мінімуму споживання солі;
м'ясних і рибних бульйонів;
смаженої і жирної їжі;
молока в чистому вигляді;
консервованих і маринованих продуктів;
обмежити вживання яєчних жовтків;
часнику і цибулі;
здобної випічки;
газована вода.
Перша допомога при холері - негайна дезінфекція та сорбування кишечника, для виведення зарази.