Кошик:
Кошик порожній
Головна > Хвороби > Діабет > Дієта при Діабеті

Дієта при Діабеті


Харчування при цукровому діабеті



Цукровий діабет досить грізне захворювання, що виникає в результаті порушення функції підшлункової залози, а саме, підшлункова залоза перестає виробляти достатню кількість інсуліну або взагалі його не виробляє.

Інсулін – гормон, який здійснює доставку глюкози з крові в клітини всіх органів і тканин, тобто сприяє повному засвоєнню глюкози. Захворювання характеризується підвищеним вмістом глюкози в крові, але незважаючи на це клітини організму не отримують в достатній кількості необхідне харчування у вигляді глюкози, тобто глюкоза не засвоюється.

Лікування цукрового діабету проводиться лікарями ендокринологами з обов'язковим дотриманням запропонованої дієти. Дієта хворих на цукровий діабет вічна і спрямована на обмеження або повне виключення з раціону харчування продуктів, що містять вуглеводи, особливо быстроусваиваемые цукру.

Основна мета противодиабетической дієти – по можливості збалансувати всі обмінні процеси в організмі людини, попередити подальший розвиток захворювання і покращити якість життя хворої людини.

 
dieta_diabet
 

Основні Принципи Харчування.
 


Розрізняють два типи цукрового діабету. 1 тип - інсулінозалежний, цим видом діабету хворіють люди переважно молодого віку. В результаті патологічних процесів в організмі у них перестає виробляти інсулін.

2 тип - неинсулинозависимый - діабет літніх людей. При цьому виді діабету інсулін виробляється в недостатній кількості і, крім того, цей інсулін організм "не бачить". Діабет 2 типу розвивається, як правило, у повних людей після 40 років у результаті тривалого періоду неправильного харчування і малорухливого способу життя.

Для нормального функціонування організму як здорового, так і хвора людина повинна з'їдати близько 50 % поживних речовин, які називаються вуглеводами. Вуглеводи забезпечують людину енергією, т.к. в організмі вони розщеплюються до глюкози - безпосереднього енергетичного джерела.

Основні постачальники вуглеводів - овочі, фрукти, злаки і бобові. Розрізняють прості вуглеводи та складні. Прості вуглеводи або цукру швидко всмоктуються в шлунково-кишковому тракті і дають швидке надходження глюкози в кров.

Складні вуглеводи або полісахариди, проходячи через довгі ланцюжки хімічних перетворень, доставляють глюкозу в кров поступово, невеликими порціями. Овочі, фрукти, злаки і бобові крім вуглеводів багаті ще й вітамінами, мікроелементами, різними біокомплексами, в тому числі пектинами і ще дуже корисними харчовими волокнами - клітковиною.

 
Клітковина і пектини мають адсорбуючі властивості, завдяки чому прості цукру всмоктуються повільніше, відбувається поступове надходження глюкози в кров.

Тому солодкі фрукти і ягоди з достатнім вмістом клітковини і пектину, такі як яблука, сливи, вишня, чорна, біла і червона смородина, аґрус, малина, полуниця, суниця, чорниця та ін можна вживати хворим на цукровий діабет, але з обмеженням. Те ж саме відноситься і до солодких овочів - моркви, буряка, гарбуза.
 
Останнім часом в капусті, ріпчастій цибулі і грейпфруті виявлені речовини, що знижують зміст глюкози в крові.

diabet_pitanieОсновний злаковий продукт - хліб. У борошні першого і вищого сорту, з якого переважно і випікається хліб, багато крохмалю і мало харчових волокон. Тому краще вживати хліб з низькосортної борошна або хліб з висівками.

Лікування цукрового діабету проводиться лікарями ендокринологами з обов'язковим дотриманням запропонованої дієти. Дієта хворих на цукровий діабет вічна і спрямована на обмеження або повне виключення з раціону харчування продуктів, що містять вуглеводи, особливо быстроусваиваемые цукру.

Необхідно повністю усунути зі свого раціону такі продукти, як традиційне варення, печиво, цукерки, тістечка, торти та інші кондитерські вироби, морозиво, різноманітні промислові напої і соки, приготовані зазвичай з додаванням великої кількості цукру.

 
Цукор, що містяться в цих продуктах, миттєво засвоюються. Дуже мало клітковини в таких солодких фруктах, як родзинки, інжир, фініки, виноград. Від них необхідно відмовитися.

Також потрібно значно обмежити вживання тваринних жирів. Особливо велику шкоду приносять страви, що поєднують у своєму складі жири і цукру - тістечка, торти, морозиво. Виключити солоні, гострі, смажені, копчені, пряні страви, алкоголь.

Харчуватися необхідно невеликими порціями 5-6 разів на день. При виборі продуктів харчування потрібно враховувати і наявність супутніх захворювань. Дієта також повинна бути спрямована на зниження ваги, оскільки зайва вага обтяжує захворювання.

 
Якщо людина ніяк не може обійтися без солодощів, можна використовувати цукрозамінники.

Зараз існує великий вибір цукрозамінників і, порадившись з лікарем, можна без труднощів підібрати для себе найбільш підходящий. Всі цукрозамінники в організмі зазнають перетворення без утворення глюкози. Людям, страждаючим діабетом 2 типу потрібно обережно ставитися до такого натурального сахарозаменителю, як фруктоза.

За останніми науковими даними фруктоза в організмі людини дуже швидко перетворюється на тригліцериди, які є цеглинками в побудові жирів, тобто фруктоза сприятиме утворення і відкладення жиру і, отже, збільшення ваги, що призведе до ускладнення захворювання.

Способи приготування страв бажано вибирати більш м'які і делікатні, тобто це може бути гасіння і запікання на слабкому вогні, приготування в горщиках і на пару Їжа, приготована в такому режимі, зберігає всі поживні речовини і свою клітинну структуру і стає доступною всім ферментним системам організму.

 
Така їжа повністю засвоюється, не створює шлаків і не подразнює органи травлення.
 
 

Правильна Дієта при Діабеті.



Загальна система харчування при цукровому діабеті I типу повинна бути спрямована на зниження кількості легкозасвоюваних (швидких) вуглеводів.

Слід виключити із свого раціону харчування: червоне м'ясо (баранину, яловичину і свинину), сало, свинячий жир, шкіру птиці, ковбаси, ікру, вершки, цукор-містять продукти, вироби з рафінованої пшеничного та кукурудзяного борошна, манну і кукурудзяну крупу, чіпси та попкорн, банани, "старий" картопля (після грудня), очищений рис, буряк, молоко, виноград (містить чисту глюкозу), родзинки, інжир, апельсини, кава, газовані напої, міцний чорний чай, пиво, шампанські вина, лікери, маргарин (який в принципі шкідливий для всіх, крім виробників як економічно зацікавлених), рапсова і пальмову олію, рекомендується скоротити в раціоні всі субпродукти (печінка, мізки, нирки).

Харчування має бути побудовано на: кисломолочних продуктах з обов'язковим додаванням до них невеликої кількості імбиру і куркуми; сирі, прісних сортах сиру (наприклад, "Адигейського"), морепродуктах, грече, бобових (особливо сої, мунгдала і стручкової квасолі), дикого і цільного рису, кабачках, патисонах, гарбузі, огірках, ріпі, спаржі, топінамбурі, баклажанах (обов'язково вимочених), листової зелені, горіхах, овочах (особливо корисні абрикоси, айва, персики, нектарини, гранати, грейпфрути і ківі) і ягодах (особливо корисні чорниця, брусниця, шовковиця та ожина).

 
Цукор замінити фруктозою або сорбітом, оскільки вони засвоюються за инсулиннезависимому механізму.

Харчування має бути чотириразовим і змішаним. Роздільне харчування при діабеті I типу неприпустимо. Вуглеводи повільніше засвоюються в присутності білків. За один прийом не слід з'їдати більше 1 склянки твердої питии.

Загальна система харчування при цукровому діабеті II типу винятково важлива, особливо на початкових стадіях. В деяких випадках правильна система харчування і регулярні фізичні навантаження можуть дати цілком достатній результат для повного лікування даної патології.

Слід повністю виключити: алкоголь, каву, міцний чорний чай (краще повністю перейти на зелений).

Продукти можуть містити швидко всасываемые ("швидкі") вуглеводи (наприклад, вироби з борошна тонкого помелу) і повільно всасываемые ("повільні") вуглеводи (борошно грубого помелу, висівки та ін).

Продукти з "швидкими" вуглеводами: недиабетическое варення і джеми, цукерки, солодощі, фрукти, фруктові соки і молоко містять рафіновані цукри. "Швидкі" вуглеводи викликають різке збільшення цукру в крові (в залежності від кількості з'їденого продукту). Тому їх краще поєднувати з "повільними" вуглеводи, які містяться в хлібі, випеченому з борошна грубого помелу або з висівками, картоплі, в інших овочах, а також у нешлифованном рисі.

 
Таке харчування при діабеті набагато корисніше. Крім того, всмоктування цукрів уповільнює міститься в їжі клітковина. Таким чином, "швидкі" вуглеводи краще вживати тоді, коли рівень цукру в крові різко знижується (що хворі на діабет зазвичай добре відчувають).


Цукровий діабет
Лікування хвороб
Онкологія

Засоби народної медицини
Лікування фітопрепаратами
Екстракти здоров'я

Настоянки Лікувальні купити
Лікувальні Соки купити

Лiкувальнi Кваси купити
Книга здоров'я


 
Ціна
Пошук

За заданими параметрами не знайдено жодного товару